Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2443 razy.
1 kg starego chleba,
10-15 dag drożdży,
1 szklanka mleka,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
1 kg mąki
Stary chleb namoczyć, odcisnąć z wody. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, a gdy podrosną, dodać je do odciśniętego chleba, wsypując przesianą mąkę i ewentualnie 5 dag otrąb pszennych. Wyrobić ciasto, przykryć i zostawić w misce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, dodać soli, jeszcze raz dokładnie wyrobić i wkładać do natłuszczonych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Zostawić w ciepłe do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do ok. 200 st. C piekarniku.