Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2370 razy.
4 bułki,
3/4 szklanki mleka,
1 średnia cebula,
3 łyżki oleju,
1 małe jabłko,
15 dag resztek mięsa pieczonego, duszonego lub gotowanego (drób, wołowina, cielęcina),
pieprz, sól
Z bułek ściąć wierzchy, przycinając każdą na 2/3 wysokości. Wydrążyć większą część miękiszu, zalać go mlekiem (wierzchów nie wydrążać). Cebulę pokroić drobno, przesmażyć na oleju, nie rumieniąc. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazda nasiennego, zetrzeć na grubej tarce, włożyć do cebuli i przesmażyć do zmięknięcia. Mięso posiekać bardzo drobno lub zemleć. Miękisz dobrze odcisnąć z mleka (mleko zostawić). Wyrobić razem miękisz, cebulę z jabłkiem i mięso, dodając szczyptę pieprzu i sól. Wydrążone bułki nabijać na widelec, maczać szybko w mleku pozostałym po odciśnięciu miękiszu i napełniać przygotowanym farszem. W ten sam sposób maczać w mleku wierzchy bułek. Płaskie naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć na nim bułki, przykryć wierzchami, przyciskając je do farszu. Wstawić do piekarnika 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Gotowe bułki powinny być chrupkie.