<- Jaja wielkanocne zapiekane z rzeżuchąLista potraw z grupy: ŚniadaniaJajecznica piperade ->

PDF Drukuj

Jajecznica dla smakoszy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4175 razy.


6 roztrzepanych jaj,
5 łyżek mleka,
sól,
6 pieczarek,
3 przepołowione pomidory,
4 łyżki startego sera żółtego,
12 kromek pszennej bułki lub 6 kromek żytniego chleba,
3 łyżki oleju,
4 łyżki masła

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać 2 łyżki masła, dobrze podgrzać, włożyć cale pieczarki, smażyć do wyparowania soku, wyjąć łyżką cedzakową, następnie włożyć pomidory, smażyć na średnim ogniu przez 2 min, wyjąć, trzymać w ciepłe (podobnie jak pieczarki), do tłuszczu dodać bułkę lub chleb, smażyć na złoty kolor, wyłożyć na gorący półmisek. Na drugiej patelni usmażyć na dwu łyżkach masła jajecznice z jaj i mleka, osolić. Jajecznice ułożyć na bułce na wierzch położyć polówkę pomidora, następnie pieczarkę, posypać serem, podawać natychmiast z sałatą.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności