<- Jaja po wiedeńskuLista potraw z grupy: ŚniadaniaJajecznica dla smakoszy ->

PDF Drukuj

Jaja wielkanocne zapiekane z rzeżuchą

Dodano: 2008-03-04 15:45:38
Język: Polski
Odwiedzono: 1018 razy.


Składniki na 6 porcji:
6 jaj,
50 g żółtego sera,
1 mała cebula,
3 łyżki masła,
2 łyżki śmietany,
1 łyżeczka musztardy,
4 łyżki tartej bułki,
sól,
pieprz.

Sposób przygotowania:
Ugotowane na twardo jaja obierz ze skorupek, przekrój wzdłuż i wyjmij żółtka. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Źółtka utrzyj z dwoma łyżkami masła, śmietaną i musztardą, dodaj starty żółty ser, tartą bułkę, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek oraz podsmażoną cebulę - całość dokładnie wymieszaj. Napełnij farszem połówki jaj i ułóż je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180C i zapiekaj aż się zarumienią. Jaja podawaj na ciepło udekorowane rzeżuchą.

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności