<- Jajecznica z twarogiemLista potraw z grupy: ŚniadaniaJajecznica ze śledziem ->

PDF Drukuj

Jajecznica z zielonym groszkiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1763 razy.


30 dag zielonego groszku,
4 łyżki masła,
posiekana cebula
6 jaj,
1/2 szklanki mleka,
sól

Sos:
2 łyżki masła,
szklanka śmietanki lub mleka,
2 łyżki mąki,
sól,
utarty ser żółty

Dwie łyżki masła rozgrzać w rondlu, wymieszać z mąką, wlać mleko, osolić, mieszając zagotować, zmniejszyć płomień, wsypać ser, mieszając podgrzewać do stopienia sera, trzymać w ciepłe. W rondlu smażyć cebulę na rozgrzanym maśle aż będzie szklista, wsypać zielony groszek wlać łyżkę wody, dusić na małym ogniu, aż groszek będzie miękki. Ubić jaja z mlekiem, wlać do groszku, smażyć aż się zetną. Przełożyć jajecznice na talerz i polać sosem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności