Cebulę lekko podsmażyć na rozgrzanym maśle w dużym garnku Włożyć ziemniaki i seler, a na nie położyć cebulę-dymkę, pomidory, fasolkę i kalafior, wlać wywar lub wodę z rozpuszczoną kostką rosołową, lekko osolić, doprowadzić do zagotowania, dusić pod przykryciem przez 30-40 min, zestawić z ognia. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, masło wetrzeć w mąkę palcami. Jaja roztrzepać z mlekiem, dodać koper i zielona pietruszkę, powoli wlewać do mąki, mieszając widelcem. Ciasto powinno mieć konsystencje wolna, powinno lepić się. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Jarzynki doprowadzić do wrzenia, ostrożnie mieszając wlać mąkę (1 łyżka) rozprowadzona małą ilością wody (2-3 łyżki), gotować minutę. Za każdym razem łyżkę stołowa zanurzać w rondelku z wrzątkiem, następnie nabierać ciasto i przy pomocy drugiej łyżki kłaść knedle na gotujących się jarzynach. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 15 min. Podawać z ryżem na sypko.