<- Języki baranie z soczewicą 45 minLista potraw z grupy: Mięso (różne)Kapusta duszona z mielonym mięsem ->

PDF Drukuj

Kalarepa nadziewana mięsem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1940 razy.


8-10 kalarep,
25 dag mielonego mięsa,
kromka bułki,
jajko
sól, pieprz,
łyżka zieleniny,
6 dag tłuszczu,
2-3 pomidory,
1 łyżka mąki

Kalarepy obrać, skroić z wierzchu, wydrążyć łyżeczka dość twarde środki pozostawiając około centymetrowej grubości ścianki kalarepek. Mielone mięso wyrobić z namoczoną bułką, jajkiem, zielenina i przyprawami do smaku. Napełnić kalarepy mięsem, ułożyć w płaskim szerokim rondlu, dodać połowę tłuszczu, wydrążone kawałki kalarepy podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Resztę tłuszczu stopić, wymieszać z mąką, podprawić sos wtedy, gdy kalarepa będzie miękka (po ok. 30 min). Do podprawionego sosu dodać obrane ze skórki, drobno pokrojone pomidory i tylko zagotować. Podawać posypaną zieleniną.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności