Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2546 razy.
70 dag kapusty,
4 dag grzybów suszonych,
2 jaja ugotowane na twardo,
10 dag sera żółtego,
6 dag szynki,
15 dag śliwek suszonych,
2 żółtka,
4 dag chrzanu,
sól, pieprz,
sok z cytryny
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, podzielić na 4 części, zalać wrzącą wodą z dodatkiem tłuszczu, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i dalej gotować pod przykryciem, aż kapusta będzie chrupiąca. Potem wyjąć, osączyć, usunąć głąb. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, zemleć razem z jajami i szynką, doprawić, nałożyć pomiędzy liście kapusty, przycisnąć ręką, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Śliwki umyć, namoczyć, ugotować, przetrzeć, połączyć z żółtkami i chrzanem, doprawić do smaku, polać kapustę, zapiec.