<- Kasza manna z miodemLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKasza perłowa z grzybowym sosem ->

PDF Drukuj

Kasza manna z sosem waniliowym i truskawkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1834 razy.


20 dag kaszy manny,
1 białko,
3 szklanki wody,
1 łyżka masła lub margaryny,
sól,
30 dag truskawek lub poziomek

Sos:
1 1/3 szklanki mleka,
2 żółtka,
2 dag mąki ziemniaczanej,
15 dag cukru,
cukier waniliowy

Owoce przebrać, umyć, odsączyć, usunąć szypułki. Kaszę mannę wymieszać z surowym białkiem, rozsypać na blasze i suszyć w piekarniku. Wodę z masłem lub margaryną i solą zagotować. Na wrzątek wsypać wysuszoną kaszę, energicznie mieszając. Gdy woda całkowicie wsiąknie, naczynie postawić na siatce azbestowej, na bardzo małym ogniu, przykryć i gotować kilka minut lub zawinąć w papier oraz koc i pozostawić na kilka godzin. Przygotować sos. Źółtka utrzeć z częścią cukru na białą, pulchną masę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Zagotować mleko i gorące wlewać cienkim strumieniem do utartych żółtek z mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszając. Naczynie postawić na małym ogniu, na siatce azbestowej i mieszając trzymać, aż sos zgęstnieje. Do salaterki wyłożyć kaszę, obłożyć owocami i polać sosem. Podawać na zimno lub na gorąco.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności