<- Klops po genueńskuLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKluseczki ->

PDF Drukuj

Klops z ciasta ziemniaczanego z kapustą

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1852 razy.


1 kg ziemniaków,
25 dag mąki,
2 jajka,
sól

Nadzienie :
50 dag kapusty kwaszonej,
3 łyżki tłuszczu,
cebula,
pieprz,
jajko,
2 łyżki tartej bułki

Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, wymieszać z jajkami, dodać mąkę i szybko wymieszać ciasto, rozciągnąć w kształcie prostokąta na stolnicy, posypać tartą bułką. Ułożyć wzdłuż wałek z nadzienia, zawinąć brzegi ciasta, zlepić. Przełożyć klops do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, posmarować tłuszczem po wierzchu i wstawić do upieczenia. Podawać gorący. Nadzienie przyrządzić z ugotowanej i posiekanej kapusty, wymieszanej z podsmażoną cebulą i surowym jajkiem. Kapustę trzeba przed wymieszaniem z innymi składnikami odparować lub lekko odcisnąć. Zamiast kapusty kwaszonej, nadzienie można przygotować z kapusty zwykłej.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności