<- Kluski z kaszy mannyLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKluski z serem ->

PDF Drukuj

Kluski z płatków owsianych

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1616 razy.


1250 ml mleka,
10 dag płatków owsianych,
1 łyżka mąki,
1 jajo,
1/4 kostki masła,
sól

Zagotować 1/2 l mleka, zalać płatki i pozostawić, aby napęczniały. Następnie dodać 2-3 łyżki zimnego mleka, mąkę, jajo, sól, tłuszcz i dobrze wyrobić. Zagotować wodę w rondlu, zanurzając łyżeczkę we wrzątku formować małe kluski i kłaść do gotującej się osolonej wody. Kluski zagotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia i wybierać łyżką cedzakową na talerze. Zalać kluski pozostałą ilością zagotowanego, gorącego mleka i zaraz podawać.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności