<- Kluski z płatków owsianychLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKluski z śliwkami Iub gruszkami ->

PDF Drukuj

Kluski z serem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3697 razy.


30 dag mąki,
1 szklanka mleka,
5 dag masła lub margaryny
10 dag żółtego sera,
4 jaja,
2 dag tłuszczu,
4 dag masła
sól

Mleko zagotować z masłem, wsypać przesianą mąkę, wymieszać, dodać po jednym jajku dokładnie wyrabiając. Pod koniec wyrabiania dodać starty ser, posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Metalowa łyżka formować podłużne kluski, kłaść na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu, ugotować, odcedzić i polać masłem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności