Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3654 razy.
kilogram ziemniaków
30 dag mąki
50-70 dag śliwek węgierek
5 dag masła
2 jaja
tarta bułka
cukier,
sól
śliwki opłukać, przepołowić, pestki usunąć. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez maszynkę lub praskę. Dodać mąkę, jaja, sól, zagnieść ciasto i rozwałkować. Wykroić kwadraty, na każdym ułożyć śliwkę i uformować kulki. Knedle wrzucać na wrzącą, lekko posoloną wodę i gotować aż wypłyną, Ugotowaną wybrać łyżką cedzakową i wyłożyć bezpośrednio na talerze. Polać tartą bułką z masłem i posypać cukrem. 100 g - 155 kcal
mniam mniam Nadesłał(a): Radek <chilus1@poczta.onet.pl> 2005-10-24 16:10:21
O taaak, bardzo dobre, nie rozchlapciały się i nie za twarde. Rewelacja. Nadesłał(a): ania <anna_ch@tenbit.pl> 2006-02-23 12:02:22