<- Legumina wiedeńskaLista potraw z grupy: DeserLegumina z białego sera i konfitur poziomkowych ->

PDF Drukuj

Legumina wiśniowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1618 razy.


500 g wiśni bez pestek,
4 suche bułeczki,
3 jajka,
szklanka mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki masła,
pół łyżki cynamonu

Otarte ze skórki bułki namoczyć w mleku. W makutrze utrzeć masło z żółtkami, cukrem, skórką otartą z bułek i cynamonem. Dodać odciśnięte bułki i ucierać dalej, aż masa będzie jednolita. Ogniotrwałą formę posmarować masłem i posypać tartą bułką. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z masa i dodać wiśnie delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min na złoty kolor.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności