<- Mielone po perskuLista potraw z grupy: Mięso (różne)Mięso po karelsku ->

PDF Drukuj

Mielonka z kabaczkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1611 razy.


20 dag mielonki,
2 kg kabaczków,
1 łyżka masła,
sól,
2/3 szklanki śmietany,
15 dag tartego żółtego sera,
pieprz,
1 łyżka tłuszczu do naczynia,
łyżka zieleniny

Mielonkę pokroić w słupki. Kabaczki opłukać, obrać, pokroić na cwiercplasterki, włożyć do rondla, dodać masło, posolić, przykryć i dusić na małym ogniu, aż zmiękną. Odkryć, zwiększyć ogień, gotować rozcierając drewniana łyżka, aby odparować wodę i uzyskać gęste puree. Wymieszać z mielonka, śmietaną, serem i pieprzem. Włożyć do płaskiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 30 min. Po wyjęciu posypać zieleniną.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności