<- Naleśniki na półmisku z pianąLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżNaleśniki ogrodnika ->

PDF Drukuj

Naleśniki niespodzianka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2801 razy.


Ciasto:
20 dag mąki,
200 ml mleka,
200 ml wody,
3 jaja,
3 dag słoniny,
sól

Nadzienie:
40 dag kury pieczonej bez kości,
15 dag groszku konserwowego,
5 dag ketchupu,
5 dag sera twarogowego,
żółtka,
sól, pieprz,
tłuszcz

Sos:
1 szklanka mleka,
2 dag masła,
2 dag mąki,
5 dag orzechów włoskich bez łupin,
5 dag sera twarogowego,
żółtko,
sól, pieprz

Jaja umyć, wybić do miksera, wlać mleko i wodę, posolić włączyć mikser na 40 sek. Następnie dosypywać przesianą mąkę mieszając trzepaczką, aż wszystkie grudki mąki będą rozbite, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Ciasto rozrzedzić wodą do takiej gęstości, aby się dało wlewać na patelnię cienka warstwa. patelnię rozgrzać, smarować słoniną, wlewać cienka warstwę ciasta rozprowadzając równomiernie po całej patelni. Smażyć lekko rumieniąc. Usmażone naleśniki układać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Mięso z kury zemleć, wymieszać z groszkiem i ketchupem, doprawić do smaku, rozłożyć na przygotowane naleśniki, podsmażyć, ułożyć na żaroodpornym półmisku. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym mlekiem szybko mieszając trzepaczką, zagotować, połączyć z orzechami, żółtkiem, zalać naleśniki, posypać pokruszonym twarogiem i zapiec.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności