Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2572 razy.
Ciasto:
2 jajka,
1 szklanka wody,
1 szklanka mleka,
15-20 dag mąki,
sól
skórka że słoniny do smarowania patelni
Nadzienie:
50 dag świeżego, niekwaśnego twarogu lub twarożku homogenizowanego,
25 dag truskawek lub poziomek,
2 żółtka,
6 dag cukru,
cukier waniliowy,
5 dag rodzynków,
śmietana
Rozmieszać mleko z wodą. Jajka starannie rozmącić w garnuszku trzepaczką. Dodawać na przemian po trochu, stale energicznie mieszając, mąkę i mleko z wodą. Osolić. Czystą patelnię silnie rozgrzać, następnie bardzo starannie wysmarować skórką ze słoniny. Łyżką wazową nabierać ciasto, nalewać na gorącą patelnię, uważając, żeby warstwa nie była zbyt gruba. Smażyć na wolnym ogniu. Gdy ciasto się zetnie, obrócić nożem na drugą stronę i podsmażyć. Gotowe naleśniki układać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Twaróg przepuścić przez maszynkę i rozetrzeć w misce z żółtkami i cukrem. Namoczyć rodzynki w mleku, odcisnąć. Naleśniki smarować grubo masą twarogową, posypać rodzynkami i owocami umytymi, odszypułkowanymi i odsączonymi (truskawki pokrajać w plastry). Zwijać w rulony. Podawać na zimno ze śmietaną ubitą z cukrem i z cukrem waniliowym.