<- NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z RYŹEM I TWAROGIEMLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżNaleśniki ze szpinakiem ->

PDF Drukuj

Naleśniki zapiekane z truskawkami i pianą

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2109 razy.


Ciasto:
2 żółtka,
1 szklanka wody,
1 szklanka mleka,
15-20 dag mąki,
sól
cukier do smaku,
skórka ze słoniny do smarowania patelni

Nadzienie:
40 dag truskawek,
4 białka
10 dag cukru pudru,
2 dag migdałów lub orzechów włoskich,
cukier waniliowy,
tłuszcz do formy

Przyrządzić ciasto naleśnikowe, biorąc tylko same żółtka. W ten sam sposób usmażyć naleśniki. Truskawki przygotować, pokrajać w plastry i przesypać połową cukru. Nakładać na naleśniki. Dwa przeciwległe brzegi zawinąć na 23 cm, a następnie całość zwinąć w rulon. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Układać naleśniki jeden obok drugiego. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cienkie płatki i zrumienić w piekarniku. Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec resztę cukru i cukier waniliowy. Pianą przykryć naleśniki posypać migdałami, wstawić do piekarnika (ok. 160C) i zapiec. Gdy piana lekko się zrumieni, wyjąć i podawać na gorąco.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności