<- Naleśniki zapiekane z truskawkami i pianąLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżNaleśniki ze świeżymi owocami ->

PDF Drukuj

Naleśniki ze szpinakiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3768 razy.


Ciasto:
25 dag mąki,
1 szklanka mleka,
1 szklanka wody,
2 jaja,
2-3 łyżki oleju,
sól,
tłuszcz do smażenia

Nadzienie:
50 dag szpinaku,
30 dag mielonego mięsa,
łyżka masła,
1 jajo,
10 dag tartego żółtego sera

Sos:
1 szklanka kwaśnej śmietany,
1 łyżka ketchupu,
1 łyżka tartego sera

Szpinak przebrać, usunąć ogonki, wymyć w dużej ilości wody, osączyć, drobno posiekać. Mielone mięso przesmażyć na tłuszczu, dodać szpinak, jajo i utarty ser, dobrze wymieszać i przyprawić do smaku. Przygotować ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki. Na naleśniki nakładać wałeczki nadzienia i zwijać w ruloniki. Układać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Każdą warstwę smarować stopionym masłem. Śmietanę wymieszać z ketchupem i tartym serem. Potrawę zalać sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min. Podawać gorące w naczyniu, w którym się zapiekały.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności