<- OGÓRKI NADZIEWANELista potraw z grupy: Warzywa, owoceOgórki po westfalsku ->

PDF Drukuj

Ogórki nadziewane mięsem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1852 razy.


4 ogórki,
25 dag mielonego mięsa,
bułka,
zielenina,
sól, pieprz,
6 dag tłuszczu,
2 pomidory,
1/2 szklanki śmietany
2 łyżeczki mąki

Mięso mielone wieprzowo-wołowe z dodatkiem namoczonej i odciśniętej bułki, jajkiem, posiekaną zieleniną wyrobić tak jak na mielone kotlety, przyprawiając masę do smaku solą i pieprzem. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na połowy, łyżeczką wydrążyć nasiona. W powstałe w ten sposób rowki nałożyć wałeczki z mielonego mięsa, tak aby nieco wystawały, ponad przekrój. Stopić część tłuszczu w naczyniu, ułożyć obok siebie półówki ogórków, skropić dno naczynia niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem około 30 min. Wyparowujący sos można uzupełnić wodą, a na końcu dodać obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory oraz podprawić wytworzony sos śmietaną rozmieszana z mąką. Przed podaniem posypać zieleniną.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności