<- Omlet cygańskiLista potraw z grupy: ŚniadaniaOmlet francuski z dodatkami ->

PDF Drukuj

Omlet domowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5848 razy.


2 ugotowane ziemniaki,
5 dag startego żółtego sera,
pół szklanki gęstej śmietany,
4 roztrzepane jaja,
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej zieleniny,
4 łyżki masła

Ugotowane ziemniaki zemleć, wymieszać ze śmietaną, zieleniną, dodać sól i pieprz, wlać jaja, dokładnie wymieszać mieszać aż powstanie jednolita masa, wsypać połowę startego sera. Masło rozgrzać na patelni, przechylić naczynie tak, aby tłuszcz pokrył boki patelni. Masę przełożyć na patelnię, wyrównać, wstawić do gorącego piekarnika (220 C), zapiec, trzymając w piekarniku 10 min. Ostrożnie zsunąć omlet na gorący talerz, posypać pozostałym serem, przyprawić zieleniną. Podawać z ketchupem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności