Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2528 razy.
Przygotowanie - 35 minut
zapiekanie - 30 minut
Dla 4 osób:
350 g porzeczek
szklanka mąki
4 jajka
1/2 szklanki mleka
2 łyżki oleju
3 łyżki masła lub margaryny
250 g twarogu śmietanowego
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru kryształu
Mleko rozmącić z jajkiem i szczyptą soli. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Rozprowadzić wodą, tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Patelnię posmarować olejem za pomocą pędzelka, usmażyć naleśniki. Porzeczki opłukać, oczyścić.
2 łyżki masła utrzeć z cukrem i 3 żółtkami, dodać twarożek, wymieszać.
Białka ubić na sztywno. 1/3 porzeczek i pianę dodać do masy twarogowej. Delikatnie wymieszać.
Prostokątną formę starannie wysmarować pozostałym masłem.
Na każdy naleśnik nałożyć 4 łyżki masy twarogowej, zrolować.
Naleśniki ułożyć w formie, pokryć resztą masy. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Pozostałe porzeczki wymieszać z cukrem kryształem, podawać z gorącymi naleśnikami.
"Moje Gotowanie"
Skomentuj Powiadom o komentarzach