<- Paszteciki z kruchego ciastaLista potraw z grupy: InnePasztet mięsny 1 ->

PDF Drukuj

Pasztet kubański z drobiu

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1692 razy.


1/2 kury,
przyprawy (gałka muszkatołowa, imbir, sól),
2 łyżki masła,
4 łyżki mąki,
3 jaja,
pieprz,
papryka,
1/2 szklanki śmietany,
1 cebula,
10 dag tartego żółtego sera,
1 szklanka rumu

Połowę kury oczyścić z resztek pierza, wymyć, włożyć do wrzącej lekko osolonej wody, zagotować na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Ugotowane mięso oddzielić od kości, zemleć, dodać 1/4 l rosołu z kury, masło i dusić. Na końcu dodać mąkę, dobrze wymieszać i ponownie wstawić na mały ogień i dusić do zgęstnienia. Masę mięsna ostudzić, dodać żółtka, przyprawy, śmietanę, tartą cebulę i tarty ser. Dokładnie wyrobić i wymieszać z białkami ubitymi na sztywno. Masę pasztetowa wyłożyć do natłuszczonej formy, polać rumem, ułożyć małe kawałki masła i piec w gorącym piekarniku 35-40 min. Podawać na zimno z bułką i sałatkami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności