<- Paszteciki twarogowe z kapustąLista potraw z grupy: InnePasztet kubański z drobiu ->

PDF Drukuj

Paszteciki z kruchego ciasta

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3427 razy.


CIASTO:
24 dag mÄ…ki,
16 dag masła,
6 łyżek gęstej śmietany,
1 jajko,
sól
FARSZ:
1/2 kg kiszonej kapusty,
6-8 dag suszonych grzybów,
1 cebula (12 dag),
2 łyżki oliwy lub oleju,
sól, pieprz
Mąkę, masło i sól drobno posiekać nożem. Dodać śmietanę oraz jajko i siekać dalej, aż cyasto samo zacznie się sklejać. Wtedy szybko je zagnieść, zawinąć w serwetkę zamoczoną w zimnej wodzie i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
FARSZ:
OdciÅ›niÄ™tÄ…, drobno posiekanÄ… kiszonÄ… kapustÄ™ przesmażyć na oliwie z posiekanÄ… cebulÄ… i ugotowanymi grzybami (wywar z grzybów zostawić do barszczu). Dodać pieprź, sól. NastÄ™pnie rozwaÅ‚kować ciasto po kawaþku na grubość kilku milimetrów i kroić w kwadraty o boku 8-10 centymetrów. Na Å›rodek każdego nakÅ‚adać farsz a rogi zawinąć do Å›rodka, zlepiajÄ…c brzegi rozmÄ…conym jajkiem. Posmarowane jajkiem paszteciki piec 8-10 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni. Paszteciki można przygotować na 2-3 dni wcźeÅ›niej i przechować w lodówce. Przed podaniem podgrźać w piekarniku.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności