<- Pasztet mięsny 2Lista potraw z grupy: InnePasztet z fasoli ->

PDF Drukuj

Pasztet w cieście

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2033 razy.


Ciasto:
300 g mąki,
150 g masła,
sól,
szklanka wody

Farsz:
po 200 g mięsa wołowego, karkówki wieprzowej, wątróbek z drobiu,
2-3 jaja,
2 cebule,
zielenina,
sól, pieprz

Mąkę wyrobić z masłem, dodając po troszeczku wodę i sól. Po wyrobieniu odłożyć ciasto na około 1 godz. Mięso przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, wątróbki pokroić nożem na małe kawałeczki, cebulę drobno posiekać. Wszystko wymieszać, dodając jajo i zieleninę. Gdyby farsz był zbyt rzadki - nie dodawać drugiego jajka. Dokładnie wymieszać Formę posmarować cienko masłem i położyć krąg ciasta grubości 3 mm, tak, aby wystawał za brzegi. Włożyć farsz przykryć krążkiem odpowiedniej wielkości, sklejając krążki jajkiem. Zbędne ciasto obciąć. Całość posmarować ubitym jajkiem i wstawić do piekarnika (230 C). Gdy ciasto ładnie się zrumieni, przykryć folia, zmniejszyć ogień do 180 C i piec 50 min do 1 godz.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności