Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 10776 razy.
Ciasto:
40 dag mąki,
1 jajo,
woda,
sól
Nadzienie:
35 dag twarogu,
75 dag ziemniaków,
2 cebule,
1 łyżka tłuszczu,
10 dag słoniny,
sól, pieprz
Ziemniaki wymyć, włożyć do wrzącej wody, ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać, przecisnąć przez maszynkę razem z serem. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, wymieszać z serem i ziemniakami, dodać sól i pieprz. Zagnieść ciasto i formować pierogi. Ugotować.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Ciasto z jajkiem jest twarde i niesmaczne.Ten sam przepis tylko bez jajka i do wyrabiania ciasta woda musi byc koniecznie przegotowana i obowiazkowo lekko ciepla.Dobrze jest jeszcze dodac plaska lyzeczke od herbaty proszku do pieczenia,ale nie koniecznie.Uzywanie jajka do ciasta na pierogi jest kardynalnym bledem.Pierogi beda pulchne i pyszne. Jajek uzywa sie do ciast makaronowych ale jezeli ktos lubi jesc tzw.gnioty to jego sprawa. Nadesłał(a): Jarek <Lund45@wp.pl> 2006-02-13 11:02:46
Tak zgadzam się woda powinna być ciepła jak nie gorąca. Swój przepis na pierogi ruskie umieściłam na swym blogu. Zrobiłam nawet fotkę swoją komórką :-). gosposia.mojweblog.pl/pierogi-ruskie Nadesłał(a): Gosia 2006-05-19 12:05:56
hmmm ;-)ciasto bez jajek z sama ciepłą wodą??jeszcze o tym nie słyszałam ,chyba jakas nowosc skąd masz taki przepis??? Nadesłał(a): Gosia <gosia175@poczta.fm> 2007-06-12 19:06:15
Ta Pani, która uważa, że musi być jajko w cieście na pierogi, przykro mi to mówić, ale musi się jeszcze dużo nauczyć? Pozdrawiam Nadesłał(a): mermas <mermas@tlen.pl> 2007-06-21 10:06:35
Ja robię pyszne ciasto na pierogi,prosze sprubować;0,40 mąki 2 żółtka 2 łyżki oleju i letnią wodę do smaku troszkę soli.Jest super.a białka ubijam i dodaje do farszu. Nadesłał(a): Gienia <krystyna584@wp.pl> 2007-06-25 15:06:58