Nadzienie:
1 kg ziemniaków
sól
25 dag sera białego
4 dag cebuli
4 dag tłuszczu
sól
pieprz
Ciasto:
50 dag mąki
1 jajo
3/4 szklanki wody
sól
4 dag masła lub stopionej słoniny
(20 dag śmietany)
Sporządzić nadzienie: opłukać, obrać, ugotować ziemniaki (lub ugotować w mundurkach, obrać), zemleć wraz z serem. Cebulę lekko zrumienić na tłuszczu. Wymieszać ziemniaki z serem, cebulą, solą, pieprzem, gdy nadzienie rozsypuje się, dodać trochę wody. Nastawić wodę z solą do ugotowania pierogów. Przygotować tłuszcz do polania pierogów. Zarobić ciasto pierogowe, sporządzić pierogi, ugotować, odcedzić, przelać gorącą w odą, osączyć, wyłożyć na ogrzany, okrągły półmisek, polać tłuszczem, zaraz wydawać. Podawać z młodą kwaśną śmietaną.