<- Konfitury z gruszek lipcowychLista potraw z grupy: PrzetworyKonfitury z malin ->

PDF Drukuj

Konfitury z jeżyn i wiśni

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3380 razy.


50 dag jeżyn,
75 dag wiśni,
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny,
trochę skórki cytrynowej,
50 dag cukru żelującego.
Jeżyny przebrać, umyć i osączyć. Wiśnie umyć, dobrze osączyć i wydrylować. Owoce wymieszać i dodać sok z porzeczek lub cytryny, skórkę cytrynową i cukier żelujący. Wymieszyć i zagotować. Pogotować trzy minuty, po czym gorące konfitury nałożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.
czy sok z porzeczek ma jakis cel poza zakwaszeniem Czy przeciwutlenianiem? Zarówno wiśnie jak i jerzyny są bardzo kwaśne. Można również dodać pół płaskiej łyżeczki kwasu askorbinowego (wit.C)jako antyutleniacza i konserwantu.
Nadesłał(a): beatula <bea03@poczta.fm> 2007-06-14 19:06:16


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności