<- Pikantna Wieprzowina lub wołowinaLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaPodział mięsa wieprzowego ->

PDF Drukuj

Podzerka duszona z ogórkiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1921 razy.


60 dag wieprzowiny bez kości,
tłuszcz,
150 ml śmietany,
2 dag mąki,
10 dag marchwi,
20 dag ogórków kwaszonych,
2 dag masła,
10 dag cebuli,
zielenina,
sól, pieprz

Mięso umyć, pokroić na kawałki, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić, dodać obrana, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć, skropić wodą, posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Marchew umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa pod koniec duszenia. Ogórki obrać, pokroić w paseczki, skropić wodą, dodać masło, dusić 10 min. Potem dodać do miękkiego mięsa razem ze śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, połączyć z posiekaną zieleniną, doprawić. Podawać z ziemniakami i surówkami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności