Z porów odciąć korzonki i ok. 3/4 zielonej części, pozostałą część odciąć wzdłuż, wypłukać i pokroić w poprzek na kawałki. Rozgrzać olej w rondlu, włożyć posiekaną cebulę, zeszklić, włożyć pory, przykryć, dusić na małym ogniu ok. 15 min. nie rumieniąc, posolić. Odstawić, wymieszać z ziemniakami pokrojonymi w słupki. Masło rozpuścić, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, odstawić, wlać zimne mleko, stale mieszając, zagotować, dodać pieprz, gałkę muszkatołową i musztardę, wymieszać z połową sera. Pory z ziemniakami włożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem, polać przygotowanym sosem. Posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min.