<- Pory zapiekane w beszameluLista potraw z grupy: Warzywa, owocePory zapiekane z żółtym serem ->

PDF Drukuj

Pory zapiekane z ziemniakami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2011 razy.


8 porów (80 dag),
2 łyżki oleju,
1 cebula (10 dag),
sól,
6 ziemniaków gotowanych (60 dag),
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
1 i 1/2 szklanki mleka,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
1 łyżeczka musztardy,
20 dag tartego żółtego sera,
1 łyżka tłuszczu do naczynia

Z porów odciąć korzonki i ok. 3/4 zielonej części, pozostałą część odciąć wzdłuż, wypłukać i pokroić w poprzek na kawałki. Rozgrzać olej w rondlu, włożyć posiekaną cebulę, zeszklić, włożyć pory, przykryć, dusić na małym ogniu ok. 15 min. nie rumieniąc, posolić. Odstawić, wymieszać z ziemniakami pokrojonymi w słupki. Masło rozpuścić, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, odstawić, wlać zimne mleko, stale mieszając, zagotować, dodać pieprz, gałkę muszkatołową i musztardę, wymieszać z połową sera. Pory z ziemniakami włożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem, polać przygotowanym sosem. Posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności