<- PrzekładaniecLista potraw z grupy: ZapiekaneRejbak po wołowsku ->

PDF Drukuj

Ptasie gniazda

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2532 razy.


50 dag ziemniaków,
1 szklanka mleka,
sól,
5 jaj,
1 łyżka masła,
40 dag szpinaku,
2 łyżki bułki tartej,
gałka muszkatołowa,
ząbek czosnku,
1 łyżka tartego żółtego sera,
1/2 łyżki masła

Ziemniaki wymyć, obrać, opłukać, ugotować, odcedzić. Do gorących ziemniaków dodać część mleka i utłuc na puree. Szpinak przebrać, usunąć większe ogonki, wypłukać w dużej ilości wody, osączyć, drobno posiekać. Rozmieszać 1 jajo ze stopionym masłem, posolić, dodać pozostałą ilość mleka, wymieszać ze szpinakiem, a następnie z bułką tartą i gałką muszkatołową. Można dodać roztarty ząbek czosnku. Puree z ziemniaków wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia i przykryć warstwą szpinaku. Na powierzchni szpinaku zrobić łyżką cztery wgłębienia i do każdego włożyć odrobinę masła. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 min. Potrawę wyjąć i do każdego wgłębienia wbić jajo uważając, aby żółtko nie było uszkodzone, posolić. Całość posypać tartym serem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec do czasu, gdy białko jaj się zetnie, a żółtka będą na pół miękkie.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności