<- RACUSZKI Z MANNY I JABŁEKLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżRavioli (Pierożki ze szpinakiem) ->

PDF Drukuj

Racuszki z twarogu i poziomek

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1887 razy.


60 dag twarogu,
25 dag ziemniaków,
ok. 1/3 szklanki śmietany,
25 dag poziomek
4 dag masła lub margaryny,
3 jajka,
10 dag mąki,
14 dag tłuszczu do smażenia,
1 szklanka soku owocowego

Ziemniaki umyć szczoteczką pod bieżącą wodą, ugotować, obrać, ostudzić i przepuścić przez maszynkę razem z serem. Źółtka utrzeć z cukrem na białą, pulchną masę. Poziomki umyć, osączyć, usunąć szypułki i ucierać z żółtkami. Dodać śmietanę i połowę tłuszczu, stale ucierając. Utartą masę połączyć z serem, mąką i ziemniakami, wymieszać. Połączyć ostrożnie ze sztywną pianą uważając, aby nie uszkodzić jej struktury. Tak przygotowane ciasto kłaść na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażyć z obu stron nie rumieniąc. Podawać polane sokiem owocowym.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności