<- Rydze smażoneLista potraw z grupy: Warzywa, owoceRyż cynamonowy po francusku ->

PDF Drukuj

Ryż curry

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2779 razy.


1 szklanka ryżu,
2 cebule (20 dag),
2 łyżki oleju,
sól,
2 jabłka (20 dag),
1 łyżeczka curry,
1/2 szklanki śmietany,
1 jajo,
1 łyżka tłuszczu do naczynia

Ryż wypłukać, wsypać do 3 l osolonej wrzącej wody, ugotować bez przykrycia na półmiekko (10 min), osączyć. Cebulę drobno posiekać i poddusić na oleju nie rumieniąc. Obrać jabłka, zetrzeć na tarce, dodać do cebuli, chwilę razem przesmażyć, zdjąć z ognia, wsypać curry, wlać połowę śmietany, posolić. Wymieszać z ryżem, włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, polać pozostałą śmietaną roztrzepana z jajem i lekko posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności