<- Ryż po kantońskuLista potraw z grupy: Warzywa, owoceRyż smażony z warzywami ->

PDF Drukuj

Ryż smażony po chińsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2636 razy.


2-3 szklanki ryżu ugotowanego na sypko,
3 łyżki oleju,
1 jajo,
2 łyżki sosu sojowego,
1/2 szklanki posiekanych pieczarek,
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
sól

Olej rozgrzać na dużej patelni, wbić jajo, żółtko przebić widelcem tak, aby część żółtka, rozlała się na białku, smażyć na małym ogniu do ścięcia się jaja, wyjąć na talerz, pokroić w paski. Na patelnię włożyć pieczarki, smażyć do wyparowania soku, stale mieszając Dodać ryż, zielona pietruszkę, sos sojowy, paski jajka, lekko wymieszać, osolić. Podgrzewać aż wszystko stanie się gorące. Podawać z duszona marchewka.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności