<- Ryż smażony po chińskuLista potraw z grupy: Warzywa, owoceRyż z grzybami ->

PDF Drukuj

Ryż smażony z warzywami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2928 razy.


To pewnie nie bedzie nic oryginalnego, ale to jest szczyt moich mozliwosci kulinarnych i jestem z tego taki dumny, ze musze sie pochwalic....
Wzialem troche ryzu, wrzucilem do garnka z duzou ilosciou osolonej wody i zagotowalem. Gotowalo sie przez 15-20 minut. W miedzyczasie pokroilem 4 grzybki na plasterki i jeszcze kazdy plasterek na pol. Potem wzialem cebule i pokroilem w kosteczke (to bylo jakies 20% duzej cebuli). Nalalem na patelnie duzo oleju, podgrzalem, wrzucilem grzybki i cebulke. Troche sobie to wszystko poskwierczalo, ja w tym czasie odcedzilem ryz i wrzucilem na patelnie. Posolilem, popieprzylem i dolalem jeszcze takiego ostrego sosu (takiego co to im wiecej chinskich literek tym mocniejszy). Wymieszalem i smazylem tak na malym ogniu az do przypalenia (tj. przypalony ryz zaczal sie przyklejac do patelni). Jak wszystko bylo juz porzadnie przypalone (tj. ryz robil sie brazowy) przerzucilem na talerz i... mniam mniam...
From: Piotr Kaczmarzyk <piotr@cs.vu.nl>

a próbowałeś przypalone ziemniaczki? mówię Ci pycha- jak z ogniska !! garnek z woda (lekko osoloną) i ziemniakami stawiasz na palnik, potem zapominasz, ze coś gotujesz ( w tym celu najlepiej wyjść z kuchni). Jak poczujesz drapiący swądzik - ziemniaki są gotowe (czyli woda sie wygotuje a zawartośc przytwierdzi sie do dna naczynia) smacznego :)))
Nadesłał(a): bogda <bogda20@wp.pl> 2006-04-06 19:04:51


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności