<- Ryż z grzybamiLista potraw z grupy: Warzywa, owoceRyż z zielonym groszkiem i pieczarkami ->

PDF Drukuj

Ryż z rodzynkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1365 razy.


20 dag ryżu,
400 ml mleka,
4 dag masła,
wanilia,
sól,
10 dag rodzynków,
3-4 żółtka,
5 dag masła do żółtek,
6-8 dag cukru pudru,
20 ml likieru Maraschino

Ryż opłukać w ciepłej wodzie, odcedzić, odsączyć, zalać dużą ilością wrzącej wody, gotować 2 min, odcedzić, odsączyć. Następnie zalać wrzącym mlekiem, dodać opłukane rodzynki, masło, drobno pokrojoną wanilie i sól, zamieszać, przykryć i gotować ok 20 min na małym ogniu. Masło utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, połączyć z likierem i wystudzonym ryżem. Przełożyć do formy wypłukanej zimną wodą, wyrównać powierzchnię i pozostawić do zastygnięcia. Przed podaniem formę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjąć ryż na półmisek, udekorować.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności