Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2597 razy.
1 kg sandacza,
25 dag słoniny,
5 dag tartego chrzanu,
2 żółtka,
zielenina,
sól, pieprz,
sok z cytryny do smaku
Oczyszczonego i wypatroszonego sandacza umyć, przekroić wzdłuż na półówki usuwając kość kręgosłupa, pokroić ukośnie na porcje posypać pieprzem i sokiem z cytryny, pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min. Następnie posypać przyprawami, posmarować chrzanem wymieszanym z żółtkami i posiekaną zieleniną, złożyć półówki razem, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, ułożyć w naczyniu i upiec w gorącym piekarniku. Po upieczeniu zdjąć słoninę, ułożyć na półmisku, udekorować cytryna i pomidorami.