<- Seler naciowy w cieścieLista potraw z grupy: Warzywa, owoceSeler piure 10 min ->

PDF Drukuj

Seler pikantny

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1870 razy.


3-4 średnie selery,
2 łyżki masła lub oleju,
wywar z warzyw,
jajo na twardo przetarte przez sito,
łyżeczka posiekanych kaparów,
2 łyżki posiekanego kwaszonego ogórka
łyżka masła,
łyżka mąki,
łyżka zieleniny

Wymyte selery obrać, pokroić w plasterki. Masło lub olej rozgrzać na patelni, włożyć selery, smażyć na średnim ogniu przez 5 min. Wlać tyle wywaru aby przykryć selery, gotować na dużym ogniu pod przykryciem do miękkości jarzynki. Dodać przetarte jajko, kapary i ogórek. Masło połączyć z mąką, dodawać do selerów po łyżce masy maślanej, mieszając za każdym razem. Dusić selery aż do zgęstnienia sosu często potrząsając patelnia. Przed zdjęciem z ognia posypać zieleniną.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności