Masło rozgrzać w rondlu, wsypać cebulę, dusić, aż będzie szklista, wymieszać z mąką, mieszając wlewać mleko, podgrzewać do wrzenia ciągle mieszając, gotować na małym ogniu 15 min, przyprawić solą, pieprzem i papryką, zestawić. Roztrzepać żółtka ze śmietaną, stopniowo wlać do żółtek 4 łyżki gorącego sosu, ciągle mieszając przelać je do rondla z sosem, mieszając podgrzewać przez 2-3 min, nie dopuszczając do zagotowania, dodać ser, wymieszać, zestawić z ognia. Ściąć wierzchy pomidorów, lekko ściskając usunąć nasiona i sok, ułożyć na blasze wysmarowanej masłem, polać sosem serowym. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 220 C, piec około 15 min, pomidory powinny być miękkie a sos zrumieniony. Podawać z makaronem.