<- Ser Lazur Złocisty zapiekany w cieście naleśnikowymLista potraw z grupy: ZapiekaneSer zapiekany z ryżem ->

PDF Drukuj

Ser zapiekany z pomidorami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2112 razy.


1/2 kostki masła lub margaryny,
łyżka posiekanej cebuli,
1/2 szklanki mąki,
2 i 1/2 szklanki mleka,
sól, pieprz,
papryka w proszku,
2 żółtka,
4 łyżki śmietany,
szklanka startego żółtego sera,
6 pomidorów

Masło rozgrzać w rondlu, wsypać cebulę, dusić, aż będzie szklista, wymieszać z mąką, mieszając wlewać mleko, podgrzewać do wrzenia ciągle mieszając, gotować na małym ogniu 15 min, przyprawić solą, pieprzem i papryką, zestawić. Roztrzepać żółtka ze śmietaną, stopniowo wlać do żółtek 4 łyżki gorącego sosu, ciągle mieszając przelać je do rondla z sosem, mieszając podgrzewać przez 2-3 min, nie dopuszczając do zagotowania, dodać ser, wymieszać, zestawić z ognia. Ściąć wierzchy pomidorów, lekko ściskając usunąć nasiona i sok, ułożyć na blasze wysmarowanej masłem, polać sosem serowym. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 220 C, piec około 15 min, pomidory powinny być miękkie a sos zrumieniony. Podawać z makaronem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności