<- Stek wieprzowy a la RadziwiłłLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaStek z owocami ->

PDF Drukuj

Stek wieprzowy firmowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3673 razy.


50 dag szynki wieprzowej,
tłuszcz do smażenia,
2 dag mąki
15 dag pieczarek,
15 dag papryki konserwowej,
100 ml białego wytrawnego wina,
50 ml śmietany,
5 dag sera żółtego,
sól, pieprz

Mięso umyć, ściąć zbędny tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą. Następnie formować ręką i nożem, nadając im kształt owalny o grubości 1 i 1/2 cm, potem posypać przyprawami i mąką, podsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron wyłożyć na talerz. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, usmażyć na pozostałym tłuszczu ze smażenia steków, dodać śmietanę, pokrojoną w paseczki paprykę, chwilę poddusić, włożyć steki, wlać wino, doprawić, posypać startym serem, zapiec. Podawać z frytkami, kalafiorem i surówkami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności