<- Suflet czekoladowyLista potraw z grupy: InneSuflet z białego sera ->

PDF Drukuj

Suflet truskawkowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1677 razy.


300 g truskawek,
100 g biszkoptów,
50 g migdałów lub orzechów,
3 jaja,
1/2 szklanki cukru,
2-3 łyżki wina

Dno żaroodpornej formy wyłożyć połową biszkoptów, skrapiając je winem lub sokiem. Na biszkopty kłaść truskawki. Migdały zmielić. Resztę biszkoptów pokruszyć. Źółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę i dodać do niej utarte żółtka na przemian z migdałami oraz pokruszonymi biszkoptami - delikatnie wymieszać. Ta mieszanina przykryć truskawki i natychmiast wstawić do piekarnika, wyjąć upieczone na złoty kolor. Podawać na ciepło.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności