<- Suflet z kaszy mannyLista potraw z grupy: InneSuflet ze szpinaku 2 ->

PDF Drukuj

Suflet z żółtego sera

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1761 razy.


1 i 1/2 szklanki mleka,
1/2 kostki masła,
1 łyżka mąki,
1 łyżka płatków ziemniaczanych,
sól, pieprz,
4 jaja,
10 dag tartego żółtego sera,
gałka muszkatołowa,
tłuszcz i bułka tarta do formy

Zagotować mleko z solą i pieprzem. W rondlu stopić masło, dodać mąkę zmieszana z płatkami ziemniaczanymi, dobrze wymieszać, dodać przestudzone mleko i intensywnie mieszając zagotować. Gesty beszamel odstawić z ognia do przestudzenia. Źółtka rozetrzeć i zmieszać z beszamelem. Białko ubić na sztywną pianę i dodać wraz z tartym serem do beszamelu, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą do połowy wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min. Upieczony suflet podać natychmiast w naczyniu, w którym był pieczony.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności