<- Stek z owocamiLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSurowa, wędzona szynka ugotowana w domu ->

PDF Drukuj

Suropieki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3351 razy.


60 dag mięsa wieprzowego bez kości,
5 dag tłuszczu,
1 dag mąki,
sól

Sos:
3 dag pietruszki,
8 dag cebuli,
9 dag buraków,
7 dag marchwi,
1 dag rodzynek,
3 dag selera,
10 dag jabłek kwaśnych,
8 dag pieczarek,
50 ml piwa jasnego,
12 dag śmietany,
2 dag ketchupu,
5 dag tłuszczu sok z cytryny,
sól, pieprz,
ziele angielskie,
mielone ziarno jałowca

Grzanki:
25 dag bułki,
1/2 szklanki mleka
1 jajko,
4 dag tłuszczu

Mięso podzielić na zrazy, rozbić, oprószyć mąką, solą, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Warzywa pokroić w paski lub zetrzeć na tarce. Pieczarki pokroić w paski lub zetrzeć na tarce. Do rondla z tłuszczem włożyć warzywa, podsmażyć. Do podsmażonych warzyw dodać piwo, ketchup wymieszany ze śmietaną, rodzynki oraz przyprawy. Do przygotowanego sosu dodać mięso i dusić. Pod koniec duszenia dodać obrane, pokrojone w cząstki jabłka. Grzanki przyrządzić w sposób następujący: odkroić spód i wierzch bułki, resztę przekroić na pół, zamoczyć w mleku, a następnie w jajku i smażyć na tłuszczu na złoty kolor. Mięso podawać na grzankach polanę sosem, posypane zieleniną.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności