<- Sztuka mięsa na sposób gdańskiLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaSztuka mięsa rumiana ->

PDF Drukuj

Sztuka mięsa po wiejsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2030 razy.


80 dag mięsa wołowego z kością,
15 dag cebuli,
zielenina,
2 dag masła,
2 dag mąki,
1 jajko,
sok z cytryny,
sól

Mięso ugotować w wodzie i pokroić w plastry. Sporządzić sos: cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle na złoty kolor, dodać mąkę, rozprowadzić rosołem z mięsa, zagotować. Sos powinien być jasny i zawiesisty. Do sosu włożyć oddzielone od kości i wyporcjowane mięso i ugotowane na twardo pokrojone w plasterki jajko, chwilę dusić, dodać sól, sok z cytryny i posiekaną zieleninę.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności