Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2199 razy.
30 dag kaszy jęczmiennej,
1l mleka
5 dag margaryny,
1 jajko
20 dag truskawek,
15 dag malin,
10 dag poziomek
28 dag cukru pudru,
cukier waniliowy,
szczypta soli,
bułka tarta i tłuszcz do formy
Zagotować mleko z solą i częścią margaryny. Kaszę umyć, wsypać na wrzące mleko i ugotować. Owoce przebrać, umyć, usunąć szypułki, osączyć. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i układać warstwami: kaszę, owoce posypane cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skropione margaryną, a potem znów kaszę. Potrawę zapiec w piekarniku i podawać posypaną cukrem pudrem lub polaną sosem owocowym.