CIASTO
* Mąkę wymieszać z posiekanym masłem i cukrem. Dodać żółtko i łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, tworząc kulę.
* Ciasto włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
* Po tym czasie ciasto rozwałkować.
* Wyłożyć nim okrągłą formę o karbowanych ścianbkach. Nakłuć gęsto widelcem, aby spód nie wybrzuszył się .
* Piec ok. 30 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku.
KREM
* Mąkę wymieszać z cukrem. Rozprowadzić zimnym mlekiem (pół szklanki) na gładką masę. Zagotować na małym ogniu, dolewając resztę mleka
* Źółtka wymieszać z cukrem. Powoli dodawać gorącą masą, stale mieszając.
* Garnuszek z kremem wstawić do garnka z gorącą wodą, aby garnuszek pływał. Krem nadal mieszać. Trzymać na ogniu (duży garnek) aż do zgęstnienia kremu.
* Ostudzić.
* Obrane ze skóry banany pokroić w plasterki. Polać sokiem z cytryny i wymieszać.
* Ułożyć warstwę bananów na upieczonym spodzie. Przykryć warstwą kremu. Następnie położyć drugą warstwę bananów i ponownie przykryć kremem.
* Ciasto przybrać plasterkami bananów. Najlepiej ułożyć je dookoła brytfanki - w wieniec. sos to porazka,powstaja grudki maki mimo malego ognia i ciaglego mieszania. Nadesłał(a): 2006-08-13 14:08:41
ciasto wydaje sie dobre bo wlasnie z moim chłopem je robie :) ale nie podana jest temperatura w jakiej ma sie ciasto piec .. bo ciasto jest strasznie kruche .. i w ogole troche wiecej szczegółów nie zaszkodzi :] powodzonka i smacznego Nadesłał(a): KaSiUuUULa 2006-09-17 10:09:01
ścianbkach? co to jest? a i jeszcze coś: placek ogólnie dobry ale... napiszcie w jakiej tęperaturze ma się piec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!;)) Nadesłał(a): KoCuReK ;) <kociaczek6cz@wp.pl> 2006-10-01 13:10:06