<- Placek z bananamiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPlacek z jabłkami lub śliwkami ->

PDF Drukuj

Placek z galaretka sliwkowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2989 razy.


Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
150 g maki,
100 g masla,
50 g cukru pudru,
1 zoltko,
sol.
Galaretka:
1 kg sliwek,
150 g cukru pudru,
20 g zelatyny,
50 ml likieru sliwkowego lub sliwowicy,
50 g dzemu sliwkowego.

1. Maslo posiekac z maka, dodac cukier, zoltko i szczypte soli. Zagniesc ciasto
i owiniete w folie wlozyc na 30 min do lodowki.
2. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 5-6 mm, wylozyc nim forme na tarte
lub tortownice. Piec ok. 15 min w temp. 200żC. Ostudzic, nie wyjmujac z formy.
3. Sliwki oplukac, rozciac na pol, usunac pestki. Zagotowac 100 ml wody ze 150
g cukru pudru. Do syropu wrzucic sliwki, gotowac, az sie czesciowo rozgotuja. Ostudzic, wlac likier.
4. Zelatyne namoczyc w 2 lyzkach wody. Podgrzac, a gdy sie zagotuje, wlac do
masy sliwkowej, wymieszac.
5. Upieczony spod posmarowac dzemem sliwkowym, oblac zastygajaca masa sliwkowa.
- Placek mozna upiec z galaretka z moreli, malin, pomarancz i zurawin.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności