<- Kotlety mielone kaszubskieLista potraw z grupy: InneKrokiety po litewsku ->

PDF Drukuj

Krokiety orzechowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1568 razy.


30 dag. ziemniaków,
15 dag. orzechów włoskich łuskanych,
2 jajka,
10 dag. bułki tartej,
3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia,
1 łyżka natki pietruszki,
sól,
pieprz.

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
Gorące utłuc na gładką masę. Orzechy zemleć, połączyć
z ziemniakami, dodać 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić na jednolitą
masę i formować krokiety długości 5-6 cm.
Każdy krokiet obtoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie
w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu
UWAGA! Są one świetnym dodatkiem do kapusty z grzybami.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności