<- Omlet z pieczarkamiLista potraw z grupy: ŚniadaniaOmlet z serem ->

PDF Drukuj

Omlet z rokworem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1692 razy.


4 jaja,
łyżka oleju,
ząbek czosnku
2 kopiaste łyżki pokruszonego rokworu (może być rokpol)
2 łyżki masła
1 łyżeczka posiekanej drobno natki pietruszki lub szczypiorku
2 łyżki słodkiej śmietanki lub skondensowanego mleka
średni pomidor,
sól, pieprz
Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim, nie rumieniąc, czosnek. Dodać pomidor, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem dusić. Jajka rozbić w garnuszku z 2 łyżkami zimnej wody. Rokpol wymieszać ze śmietanką, połączyć z jajkami i posiekaną natką. Rozgrzać masło na patelni, wylać masę jajeczną i smażyć, aż wierzch lekko się zetnie. Na wierzchu położyć duszony pomidor i na chwilę wstawić do nagrzanego piekarnika. Podawać z bułką lub z ziemniakami z wody.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności