<- Mazurek orzechowy 1
Lista potraw z grupy:
Ciasta, ciastka
Mazurek oszczędny (bardzo dobry) ->
PDF
Drukuj
Mazurek orzechowy 2
Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3781 razy.
PRODUKTY:
* 3 żółtka
* 25 dkg cukru
* 12 dkg mąki
* 12 dkg masła
* 25 dkg zmielonych orzechów
* 3 dkg cukru pudru
* bułka tarta
* kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji
* tłuszcz do wysmarowania blachy
* Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać masło. Ucierać razem przez 15 minut.
* Dodać mąkę i orzechy.
* Blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
* Rozsmarować ciasto na grubość palca.
* Ubić pianę z białek. Dodawać cukier puder podczas ubijania.
* Pianą przykryć ciasto. Położyć na wierzch połówki orzechów.
* Piec w średnionagrzanym piekarniku.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach
MM
Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności